Monday, March 3, 2014

MY FAVOURITE - DAGING GORENG SAWI

Yummy
Salam semua..ho ho sejak dua menjak ni rajin lak CikHan memasak. Mungkin dah boring makan masakan kedai. So, semalam sempatlah memasak my favourite.. Daging Goreng Sawi. Perghh..makan dengan nasi..terangkat. Resepinya..senang ajer...

Maaf yer..kuantiti nih semuanya main agak2 jer...antara bahan-bahan digunakan:

  • 300g Daging lembu (Kalau boleh beli daging tempatan sebab manisnya itu memberi keenakan)
  • 1-2 ulas bawang putih (erkk ulas rasanya...ulas yang kecil-kecil tuh)
  • 3 ulas bawang merah
  • 1 inci halia
  • Seikat sawi (ataupun Bok Choy ..sawi pendek)
  • Garam secukup rasa
  • Air secukupnya (ikut lah..kalau nak banyak kuah..banyaklah air yang diperlukan)

Cara-cara:
  • Potong daging, basuh dan toskan.
  • Kupas bawang putih, bawang merah dan halia. Tumbuk hingga lumat atau pun cincang pun boleh.
  • Potong sawi.
  • Panaskan minyak dalam kuali...cukup untuk menumis.
  • Tumis bawang putih, bawang merah dan halia sehingga naik bau.
  • Masukkan daging dan gorengkan sekejap.
  • Tambahkan air secukupnya. Bergantung kepada keperluan masing-masing.
  • Biarkan sehingga mendidih dan daging telah lembut.
  • Masukkan sawi dan garam secukup rasa.
  • Kacau dan jangan lama sangat. Kalau CikHan suka sawi masih ranggup lagi.
Haaa.. mudahkan. Kalau nak pedas..bolehlah letak cili padi yang dihiris. Makan dengan nasi. Terangkat. Oklah untuk hari ini....take care.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...