Wednesday, October 12, 2016

KUEH TEOW GORENG LEMAK MANIS

Post kali ini kita tukar sikit. Cerita pasal resepi. Baru je masak tadi. Untuk dinner malam ini. Main campak-campak je..dan ringkas and simple gitu.

Bahan-bahan
Kueh teow
Bawang merah dan bawang putih (dikisar)
Cili kering yang dikisar
Sedikit halia (cincang halus)
Udang kering dan ikan bilis
Tomato
Sayur sawi
Lobak merah
Cili sos
Sos tiram
Telur dan sedikit air
Kicap lemak manis

Kaedahnya:
1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang merah dan halia
2. Masukkan cili kering yang dikisar apabila dah naik bau
3. Tumis sehingga sebati.
4. Masukkan udang kering dan ikan bilis. Biarkan seketika
5. Asingkan ketepi kuali dan pecahkan telur. Kacau.
6. Gaul kesemua bahan di dalam kuali dan masukkan sedikit air.
7. Masukkan sos tiram dan sos cili.
8. Tambahkan sayur sawi, lobak dan tomato.
9. Kacau hingga bergaul mesra.
10. Tambahkan kueh teow dan kicap lemak manis.
11. Gaul hingga kueh teow masak dan kering. Rasa la sama ada cukup rasanya. Saya tak guna garam sebab sos tiram dah bagi rasa masin.

Lagi satu, kuantiti bahan tu agak2 la untuk beberapa orang makan. Saya tak sukat sangat. Ok selamat mencuba.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...